Чи можна залити моторну оливу в коробку передач?

08-01-2021
 Чи можна залити моторну оливу в коробку передач?

Ситуації на дорозі можуть виникати різні, і нерідко водії зіштовхуються з необхідністю змішування олив і технічних рідин.   

Багато автолюбителів цікавляться, чи можна залити моторну оливу в коробку передач, мости, редуктори тощо.

То ж що з цього приводу кажуть експерти? Відомо, що оливи діляться на дві групи, кожна з яких має свої особливості:

  • моторна, тобто олива для двигуна внутрішнього згоряння;
  • трансмісійна, тобто олива для коробки передач.   

АКПП. Застережемо відразу: доливати продукт для двигуна в автоматичну гідромеханічну коробку передач не рекомендовано – навіть у разі критичного зниження рівня рідини в трансмісії при різних несправностях! Така коробка може вийти з ладу або не функціонувати належним чином навіть на спеціальних рідинах ATF, які не рекомендовані виробником для того чи іншого типу АКПП або CVT.

МКПП. Лише окремі виробники автомобілів дозволяють використовувати моторну оливу для коробки передач, але такі випадки – велика рідкість. Загалом для трансмісії слід застосовувати спеціальні рідини. Якщо цієї поради не дотримуватися:

  • в кращому випадку – це призведе до погіршання зносостійкості механізмів, а отже – і до скорочення терміну експлуатації;
  • в гіршому випадку – коробка передач вийде з ладу!

 

Але! В АВАРІЙНІЙ СИТУАЦІЇ для МКПП дозволяється замість трансмісійної оливи долити моторну. При цьому важливо розуміти, що це крайній, вимушений захід. З такою сумішшю в коробці можна хіба що дістатися до місця ремонту, а не експлуатувати автомобіль.

ЧИМ ВІДРІЗНЯЮТЬСЯ МОТОРНА І ТРАНСМІСІЙНА ОЛИВА Змащувальні рідини для двигуна і коробки передач відрізняються за складом, функціями, умовами роботи (зокрема температурними показниками середовища, де вони діють). Кожна рідина в основі має індивідуальний комплекс присадок, і якщо вони не відповідають характеристикам пристрою, то можуть завдати непоправної шкоди його конструктивним елементам.

Особливості моторної оливи

Змащувальні рідини для двигуна піддаються впливу високої температури з частим перепадом, відчувають навантаження різного рівня (нормальні та екстремальні), контактують з газами, продуктами згоряння паливної суміші.

В умовах високих навантажень захисна плівка виконує такі функції:

  • інтенсивно відводить тепло від конструктивних елементів пристрою;
  • знижує рівень шуму;
  • запобігає механічному зносу деталей, що труться.

Трансмісійна олива має великий термін придатності. Але перш ніж її заливати – варто перевірити колір рідини: якщо олива помутніла і в ній утворився кристалічний осад, це означає, що продукт зіпсувався.

Важливо! Якісна олива для АКПП містить різні добавки, завдяки яким вона має червонуватий або жовтуватий відтінок, рідше буває зеленого кольору.

Олива для механічної коробки передач маркується MTF, для автоматичної – ATF.